Ga naar de inhoud

Thuisonderwijs recht voor elke leerling

  • door

Het Sint-Catherinacollege uit Geraardsbergen is door het Hof van Beroep veroordeeld tot een schadevergoeding van 6.875 euro omdat ze nalieten thuisonderwijs te organiseren voor een zieke leerlinge. “Thuisonderwijs is een recht voor elke leerling die een terechte aanvraag indient”, verklaart de advocate van de leerlinge Myriam Van den Abeele.

 

Toen ze in het tweede middelbaar zat, begonnen de problemen met de gezondheid van Emma (20), die toen in het Sint-Catharinacollege in Geraardsbergen les volgde. De ziekte sleepte aan en toen ze in het vijfde middelbaar kwam, kon ze nog maar sporadisch lessen volgen. Een arts stelde vast dat ze de ziekte van Lyme had.

“Een leerling moet 21 dagen afwezig zijn om thuisonderwijs te kunnen genieten. Voor Emma was dat het geval in januari van het schooljaar 2012-2013, dan heeft ze ook een geldige aanvraag ingediend. Binnen de vijf dagen had de school toen thuisonderwijs moeten organiseren”, duidt Van den Abeele. In het geval van Emma zou dat thuisonderwijs er nooit komen.

 

Nooit georganiseerd

“De school heeft haar altijd aan het lijntje gehouden. Ze verzekerden Emma ervan dat het thuisonderwijs er zeker zou komen, maar ze hebben het nooit georganiseerd. Tot het einde van het schooljaar bleef Emma afwezig, waardoor ze een achterstand opbouwde en op het einde van het jaar geen A-attest kon behalen.”

De school kwam haar verplichtingen niet na, maar toch gaf de rechtbank hen in eerste aanleg gelijk. “De eerste rechter redeneerde dat de school gelijk had omdat ze wel het zogenaamde Bednet installeerde zodat Emma de lessen via een webcam kon volgen. Maar dat was een volkomen verkeerde redenering, dus tekenden we beroep aan. Het hof motiveerde nu in het arrest heel duidelijk dat Bednet niet hetzelfde is als thuisonderwijs.” De advocaat van de school gaat bekijken of er een gegronde reden is om naar het Hof van Cassatie te stappen.

 

Tevreden

Emma Bilterijst is tevreden met de uitspraak. “Dit is ook goed nieuws voor lotgenoten, want ik wil echt niet dat ze dezelfde strijd als ik moeten voeren. Dat de school ook een schadevergoeding moet betalen, is bijzaak. Daarvoor hebben we het niet gedaan. Het enige wat we wilden was rechtvaardigheid”, reageert het meisje. Emma loopt ondertussen school in het Koninklijk Atheneum in Geraardsbergen, maar zit nog steeds in haar vijfde middelbaar. “Ik heb opnieuw een slechte week achter de rug met een zware behandeling. Maar ik blijf vechten tegen mijn ziekte. Het is mijn ambitie om het middelbaar af te maken en verder te studeren. Deze uitspraak heeft mij echt een boost gegeven”, geeft Emma nog mee.